Tags

, , , , , , , ,

Pe final de an, după o ultimă vizită la Lipnic, pe 29 noiembrie, când a mai fost instalat un indicator în preajma monumentului istoric Fântâna Cadânei, grupul de inițiativă care a coordonat întregul proces a pregătit bilanțurile financiare ale proiectului.

Facem publice aceste totaluri, pentru ca fiecare donator din proiect, precum și toți cetățenii să poată vedea în mod deschis și transparent cum au fost gestionate sursele financiare destinate restaurării monumentului istoric din Lipnic.

Totalurile finciare se găsesc în acest Raport_Financiar. Documentul este elaborat de așa manieră încât să poată fi vizualizate și documentele justificative, dând click pe sumele din tabel. Nu au fost încărcate doar documentele privitoare la comisioanele bancare, acestea fiind de mică valoare, totuși, la cerere și acestea pot fi expediate.

De asemenea, a fost pregătit și un rezumat al veniturilor și cheltuielilor, pentru a simplifica analiza.

  1. Venituri

rezumat venituri

Vorbind de venituri, ținem să mulțumim încă o dată fiecăruia din cei care au contribuit pentru proiect, prin platforma Indiegogo, prin virament bancar sau prin contribuție în numerar. De asemenea, un cuvânt de mulțumire se îndreaptă și spre Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Moldova, care ne-a sprijinit cu o parte din fonduri.

  1. Cheltuieli

cheltuieli

(a) Fântâna

La cheltuieli, după cum vedeți, suma cea mai mare (40.000 lei) a mers la restaurarea fântânii și a elementelor complexului. Suma fixă de 40.000 lei a fost agreată prin contractul cu SRL Constructorul și cuprinde procurarea materialelor, lucrul în piatră și lemn, precum și instalarea pieselor pe amplasament.

Fantana_2014

Restaurarea complexului Fântânii Cadânei a costat 40.000 lei

 (b) Indicatoare rutiere

Pe indicatoarele rutiere s-au plătit în total 4.890 lei. Este vorba de cinci indicatoare care arată direcția spre Fântâna Cadânei. Fiecare indicator a costat 678 lei, plus câte o bară de suport de 300 lei.

IMG_8350

Indicatoarele rutiere, cinci la număr, au costat în total 4.890 lei

 (c) Indicatorul cu destinațiile istorice

Indicatorul cu destinațiile istorice a costat 2.250 lei. Acest indicator a fost instalat pe colina de lângă fântână, arătând către alte destinații legate de Ștefan cel Mare, precum și distanța până la acestea. Este vorba de Baia, Podul Înalt, Codrii Cosminului și Chilia, unde a luptat Ștefan, precum și Putna, unde marele domnitor este înmormântat.

Fiecare din cele 5 săgeți a costat 350 lei (inclusiv gravarea în lemn) – total: 2.100 lei. Plus elaborarea machetei 150 lei.

Parul pe care au fost montate săgețile este o donație din codrii Orheiului, din partea pădurarului Nicolae Cigodari, căruia îi mulțumim pe această cale.

indicator destinatii istorice

Indicatorul cu destinațiile istorice a costat 2.250 lei

(d) Alte cheltuieli

Cheltuielile de promovare și cheltuielile de transport sunt cele strict legate de proiect. Comisioanele bancare sunt cele percepute în contextul transferurilor bancare cu sumele aferente proiectului. Mai multe detalii în această privință se regăsesc în excelul însoțitor.

Un cuvânt aparte trebuie spus legat de remunerația contabilului de proiect. Având în vedere că fondurile au fost colectate prin Asociația Obștească Comitetul Național ICOM Moldova, contabilitatea proiectului nostru a fost ținută de doamna contabil de la asociația respectivă. Întrucât această activitate nu putea să se realizeze cu titlu gratuit, s-a stabilit o sumă convenţională drept remuneraţie. Iar așa cum plata noastră trebuie să respecte toate cerinţele legii, din ea se plătesc impozite şi alte contribuţii la buget, reflectate de asemenea în excelul însoțitor.

Trăgând linie…

Trăgând linie, constatăm că au mai rămas nevalorificați 9.377 lei și 90 bani.

Bineînțeles, aceste fonduri rămase vor fi utilizate pentru punerea în valoare a complexului de la Lipnic. Avem deja câteva idei despre cum am putea să folosim eficient acești bani în legătură cu Fântâna Cadânei, dar ne-am bucura dacă ați veni și voi cu propuneri de valorificare a respectivelor fonduri.

Promitem să vă ținem la curent cu modul în care va fi cheltuită suma rămasă.

Vă mulțumim încă o dată pentru sprijin și vă dorim Sărbători Fericite!

Advertisements