Prieteni,

Iată şi surpriza de care vă anunţam recent. Este vorba de o colaborare dintre noi şi echipa Skydrive, care a rezultat într-un filmuleţ de câteva minute cu atracţiile din nordul Moldovei (inclusiv cu Fântâna Cadânei).

După cum ştiţi, recent am mai realizat nişte lucrări de amenajare la fântâna de la Lipnic (lucrări despre care puteţi reciti aici). Chiar şi după asta, ne mai rămăseseră nişte bani în bugetul proiectului. Am stat şi ne-am gândit cum am putea folosi aceşti bani rămaşi cât mai bine în scopul punerii în valoare a fântânii de la Lipnic.

Am decis să facem un filmuleţ de promovare, întrucât nişte imagini filmate la faţa locului şi distribuite pe internet ar fi mai elocvente decât o mie de cuvinte scrise. Dar cum Fântâna Cadânei este parte dintr-o reţea de puncte de atracţie din nordul republicii, ne-am gândit să includem în înregistrarea video şi alte destinaţii din zonă. Sunt adevărate comori ale nordului Moldovei, toate filmate într-o frumoasă zi de la începutul lunii mai.

Nu a fost uitat nici mărul, fructul atât de prezent în zona de nord. Veţi vedea în filmuleţ livezile de meri din satul numit sugestiv Livezi.

Cât despre monumentele de arhitectură din nordul Moldovei, unele sunt reabilitate, altele în curs de reabilitare, iar altele aşteaptă încă să fie salvate de la ruină şi nepăsare.
Dintre monumentele de arhitectură, veţi putea vedea în înregistrarea video:

  1. Cetatea Soroca. Construită de domnitorul Petru Rareș în secolul al XVI-lea pe locul unei cetăţi din lemn de pe timpul lui Ştefan cel Mare. Inaugurarea cetăţii, după trei ani de restaurare, a avut loc pe 16 mai 2015.
  2. Lumânarea Recunoştinţei (oraşul Soroca). Reprezintă un omagiu eroilor anonimi care ne-au păstrat cultura, limba şi istoria. Construcţia a fost iniţiată de scriitorul Ion Druţă. Inaugurată în 2004.
  3. Conacul lui Andrei Pommer (satul Ţaul). A fost construit de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) la începutul secolului XX. Tot la iniţiativa lui Pommer a fost sădit şi parcul de pe moşie, care este cel mai mare parc din Republica Moldova. Complexul se află în proces de restaurare.
  4. Conacul lui Constantin Stamati (satul Ocniţa). Construit la mijlocul secolului al XIX-lea, acest conac a fost locul unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă scriitorul Constantin Stamati (1786-1869). Pe 15 mai 2015, conacul (care este în prezent casa-muzeu Constantin Stamati) şi-a redeschis porţile pentru vizitatori după o perioadă de restaurare.
  5. Moara de vânt din satul Cernoleuca. Deatează de la începutul secolului XX. A fost reprezentată pe mai multe tablouri ale pictorului Igor Vieru, originar din Cernoleuca. Moara din Cernoleuca este una dintre puţinele mori care au mai rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Moara nu mai funcţionează din anii 60 ai secolului XX.

Bineînţeles, veţi vedea în înregistrare şi Fântâna Cadânei, la restaurarea căreia aţi participat cu toţii.

În ceea ce priveşte bugetul proiectului, în următoarele zile vom reveni cu bilanţul financiar privind modul în care au fost cheltui şi cei din urmă bani din buget.

Vă dorim vizionare plăcută!

Advertisements