Prieteni,

Iată-ne la finalul proiectului.

Așa cum v-am promis, venim acum și cu bilanțurile financiare totale.

Ca o scurtă recapitulare, după lucrările de restaurare a Fântânii Cadânei și cheltuielile legate de proiect făcute în cursul anului 2014 (despre care puteți reciti aici), ne mai rămăseseră în bugetul proiectului încă 9.377 lei și 90 bani.

O parte din banii rămași au fost cheltuiți pentru lucrările de amenajare derulate în aprilie 2015 și despre care am scris aici. Ceilalți bani au fost dați pentru realizarea filmulețului „Comorile din Nordul Moldovei”.

Sumele sunt cele de mai jos:

Sume ramase

Totalul cheltuielilor în cadrul proiectului arată așa:

Sume totale

Reamintim și veniturile pe care le-am avut în cadrul proiectului:

venituri

Dacă aveți nevoie de mai multe detalii cu privire la veniturile și cheltuielile proiectului (inclusiv documentele doveditoare), vă rugăm să vedeți Raportul Financiar Final.

Scurte clarificări privind totalurile financiare

Venituri: 73.648 lei 88 bani
Cheltuieli: 73.648 lei 88 bani

Probabil unii dintre voi se vor întreba cum de am reușit să obținem această egalitate, încadrându-ne în buget până la ultimul ban.

Lucrurile sunt extrem de simple.

Filmulețul „Comorile din Nordul Moldovei” a costat ușor mai mult decât suma care mai rămăsese în bugetul proiectului. Așa că, pentru achitarea serviciului, noi am virat cei cinci mii de lei și ceva rămași în proiect, iar restul sumei necesare am pus-o din buzunarul propriu.

Bineînțeles, nu sunt singurii bani pe care i-am pus de la noi fără ca să-i reflectăm în bilanțul financiar. Cheltuielile care nu erau legate strict de proiect au fost lăsate în afara bugetului de proiect. Cheltuielile care nu puteau fi justificate prin documente au fost lăsate și ele în afara bugetului. Altfel spus, aceste cheltuieli suplimentare au fost suportate de noi.

Așa, am putut păstra în buget doar cheltuielile care pot fi dovedite, pentru a vă oferi evidența fiecărui ban colectat de la voi.

Și în încheiere…

Priviți fotografia de mai jos. A fost făcută în noiembrie 2013. Așa arăta Fântâna Cadânei înainte de restaurare.

fantana

Drumul spre fântână nu avea niciun indicator. Se ajungea la ea doar întrebând traseul de localnici. Lemnul de la fântână era putrezit, pământul de pe colină venea la vale, tot mai aproape de fântână. Despre băut apă nici nu era vorba.

Mulți ne-au spus că n-are rost să ne apucăm. Că nu avem experiența și pregătirea necesare. Că va costa foarte mult. Că tehnic este imposibil. Că nu ne înțeleg ideea. Că mai bine ne apucăm de altceva. Sau mai bine nu facem nimic. Că oamenii de la noi nu dau bani pentru asemenea proiecte. Și chiar dacă vor da unii, banii necesari nu se vor strânge…

Banii s-au strâns în august 2014 iar peste o lună, pe 27 septembrie, deja avea loc inaugurarea fântânii restaurate.

fantana acum

„Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor” spune Ștefan cel Mare în celebrul pasaj din piesa lui Delvrancea.

Moldova înseamnă și patrimoniul pe care trebuie să-l transmitem, la rândul nostru, mai departe către urmașii noștri.

Din păcate, patrimoniul nostru material și imaterial este, în mare parte, lăsat de izbeliște, așa cum era lăsată de izbeliște Fântâna Cadânei în câmpul pe care au luptat oștenii lui Ștefan, strămoșii noștri comuni.

Acest patrimoniu pe care îl avem poate fi salvat doar printr-un efort pe care trebuie să-l facem împreună. Este un domeniu în care nu trebuie să existe rivalități. Aici nu trebuie să existe orgolii și ziduri, ci punți. Cât mai multe punți întinse peste prăpăstii de orice fel.

În proiectul nostru, am avut parte de asemenea punți. Am primit sprijin de la o mulțime de oameni cu diverse interese și viziuni. Ne-au ajutat și am lucrat împreună. Așa că noi sperăm că astfel de proiecte vor fi derulate și de alții, iar noi vom fi bucuroși să le oferim, la rândul nostru, cunoștințele pe care le-am acumulat în restaurarea Fântânii Cadânei.

Vă mulțumim încă o dată pentru tot sprijinul și sperăm să ne regăsim lucrând împreună la noi proiecte frumoase!

Cu drag,

Grupul de inițiativă pentru restaurarea Fântânii Cadânei

Advertisements